BRATISLAVA.  Martin Jajcaj, odsúdený na 13 rokov za vraždu z roku 2005 na Humenskom nám.  v bratislavskej Petržalke, vôbec po prvýkrát poskytol  svoj prvý a zároveň určite na dlhé roky posledný rozhovor na slobode iba pre portál TVKRIMI.SK.

Vo štvrtok 5.4.2018  Krajský súd v BA zamietol Jajcajove odvolanie a potvrdil mu 13 rokov za 13 rokov starú vraždu.  Martin Jajcaj by mal nastúpiť v najbližších dňoch do výkonu trestu.  Štvrtkové  definitívne rozhodnutie súdu neprišiel vypočuť. Objavili sa informácie, že by sa mohol vyhýbať trestu a nástupu do väzenia.   Hoci súd už expedoval príkaz na dodanie výkonu trestu, Martin Jajcaj je zatiaľ na slobode. Rozsudok ešte nedostal a nikto z polície ho zatiaľ nekontaktoval.

MARTIN JAJCAJ POSKYTOL SVOJ PRVÝ A ZÁROVEŇ POSLEDNÝ ROZHOVOR PORTÁLU IBA TVKRIMI.SK V SOBOTU 7.4.2018 o 17:30

Nastúpi Martin Jajcaj do výkonu trestu? Koľko si už odsedel vo väzbe? Čo plánuje podniknúť spoza mreží? Cíti sa byť vinný? Aké je to tráviť posledné hodiny na slobode pred dlhými rokmi vo väzenskej cele?

PRIEBEH POJEDNÁVANÍ PRÍPADU VRAŽDY Z ROKU 2005 JE ODRAZOM STAVU SLOVENSKEJ JUSTÍCIE

Martin Jajcaj začiatkom roka 2005 na Humenskom nám. v Petržalke spolu so svojím otcom udieral poškodeného Michala Horeckého päsťami, kopal ho a búchal mu hlavu o ľad, následkom čoho Michal zomrel.  Na súde viackrát vypovedala utajená svedkyňa, ktorá popísala celý priebeh incidentu:

 „Skočil mu na hrudník, krk, surovo na neho skočil.“

 Otec obžalovaného, ktorý tiež v prípade figuroval, pred pár rokmi zomrel na rakovinu. Po jeho smrti sa ohlásil na polícii svedok, ktorý pred súdom v roku 2009 vypovedal, že sa mu priznal k vražde. Toto svedectvo hádzalo vinu na mŕtveho otca Lubora, ktorý mal podľa neho blízko k jednej z bratislavských skupín podsvetia a vyviňovalo Martina. traja utajení svedkovia túto konštrukciu vyvracajú a zhodne usvedčujú z útoku Jajcaja maldšieho. Prípad roky sprevádzajú komplikácie a obštrukcie. Nedarilo sa vypočuť všetkých svedkov, inokedy sa pre komplikácie nedostavil obžalovaný.  Tesne pred rozsudkom išiel do dôchodku sudca, ktorý vec roky pojednával. Dokozovanie sa tak po rokoch vrátilo na začiatok. Proces traumatizoval najmä rodinu zavraždeného.

POLICAJNÝ ZÁZNAM ZO DŇA VRAŽDY  14.2. 2005 A PRIAMO Z MIESTA ČINU. ČO V ŇOM PÍŠE OPERATÍVEC O POŠKODENOM? 

Ako všetko v živote, aj tento príbeh má dve strany. TV KRIMI  majú k dispozícii doteraz nepublikovaný záznam z KRPZ v BA zo dňa vraždy, ktorý prinášame na vyváženie doteraz zverejnených textov a reportáži o prípade. V operatívno-pátacom zázname policajt o poškodenom-zavraždenom doslova pár hodín po vražde píše: „Horecký Michal je osoba, ktorá mala pred 7 dňami prísť z výkonu trestu, v minulosti bol stíhaný za násilnú trestnú činnosť a ekonomickú trestnú činnosť. Osoba bola po požívaní alkoholických nápojov agresívna, vyhľadávala konflikty, bezdôvodne napádal osoby.“  Samozrejme, ani tieto okolnosti neoprávňujú nikoho vziať niekomu život, no na dokreslenie profilu poškodeného a objektivizovanie prípadu, je nutné tieto fakty tiež zverejniť.

Policajný záznam z roku 2005
KAUZA SA PO 13-TICH ROKOCH ROZSUDKOM KRAJSKÉHO SÚDU EŠTE NEKONČÍ

Rozsudkom Krajského súdu v Bratislave a nastúpením Martina Jajcaja do výkonu trestu, čo je zrejme otázkou najbližších hodín alebo dní,  sa prípad nekončí. Odsúdený plánuje mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie na Najvyšší súd SR ako aj podanie na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, kde chce namietať neprimeranú dĺžku súdneho konania.

 

 

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *