BRATISLAVA – Prípady stratených ľudí patria k najzáhadnejším príbehom kriminalistiky. Tajomstvá, ktoré sa vznášajú okolo osudu nezvestných, motívu ich zmiznutia a nejasných sprievodných okolností, priťahujú čitateľov ako magnet. Často sa z týchto prípadov stanú mediálne senzácie, no rovnako často aj smutné mementá, tzv. pomníčky, ktoré vyšetrovateľom nedajú spávať.  Prípad strateného Ľuboša Bednára ( 5 ) sa stal symbolom všetkých nezvestných detí na Slovensku.

Ľuboš Bednár ( 5 )  zmizol za bieleho dňa

Takmer pred tridsiatimi rokmi, v nedeľu 27. augusta 1988, sa v Púchove začal písať záhadný príbeh, ktorého koniec je dodnes neznámy. V to slnečné predpoludnie sa na pieskovisku pred panelákom hral šesťročný Stanislav spolu so svojimi bratmi – päťročným Ľuboškom a trojmesačným Bronislavom. Detské ihrisko bolo priamo pod oknami ich bytu a matka tak nemala dôvod sa strachovať. Na pravé poludnie ich cez okno zavolala na obed. Do bytu sa však vrátil iba Stanislav s batoliatkom. Matka sa Ľuboška okamžite vybrala hľadať, no jediné, čo sa od svedkov na ihrisku dozvedela bolo, že Ľuboš odišiel za panelák.

Nezvestný Ľuboš Bednár z Púchova ( 5 ). Zdroj: www.politie.nl
Veľké pátranie bez výsledku

Polícia rozbehla nevídanú pátraciu akciu a pri hľadaní blonďavého chlapčeka s modrými očami prehľadala celý Púchov aj blízke okolie. Do akcie boli okrem príslušníkov vtedajšej Verejnej bezpečnosti nasadení aj vojaci a dobrovoľníci. Prehľadávali pivnice aj šachty na sídlisku, dokonca otvorili aj staré hrobky na cintoríne, no bezvýsledne.

„Jeden zo susedov, ktorý chlapca poznal, tvrdil, že ho asi hodinu predtým, keď zmizol, videl vo vchode, iní zas tvrdili, že ho videli s niekým prechádzať po moste, ale aj samého vo vlaku, dokonca aj v Nemecku. Všetko je to nepravdepodobné. Po chlapcovi nezostala ani stopa,“ spomínal na prípad pre denník SME policajt Miroslav Jurči, ktorý mal v deň zmiznutia službu.

V meste sa začalo špekulovať o únose alebo o verzii, že chlapca niekto zrazil a telo ukryl. Špekulácie podporila informácia, že policajný pes zachytil poslednú Ľuboškovu stopu na konci chodníka pri ihrisku. Chýbali však prípadní očití svedkovia a miestni obyvatelia nepočuli výkriky ani podozrivé zvuky či automobil.

Pravdepodobná podoba Ľuboša, dnes by mal už 35 rokov. Zdroj: www.politie.nl
Neuveriteľná nádej

V máji 2003, teda 15 rokov od chlapcovho záhadného zmiznutia, sa objavila veľká nádej, že Ľuboš Bednár je nažive. Matka Ľuboša Bednára totiž po zhliadnutí reportáže z Novín televízie JOJ neverila vlastným očiam. V správach uvidela mladíka, ktorý sa jej na Ľuboška neuveriteľne podobal. Mladík v tom čase prišiel na policajnú stanicu v Juhoafrickej republike kde sa predstavil ako Happy Sindane. Policajtom tvrdil, že bol vyše 12 rokov držaný ako otrok v zajatí v miestnej rodine. Spomínal si, že ho ako malého chlapca uniesla spred domu svojich rodičov neznáma žena.

„Keď som ho uvidela, zostala som šokovaná. Je to prenesmierna podoba, prenesmierna podoba. Ale nič ešte nevieme, nič nie je isté. Nechcem hovoriť nič, kým sa nepotvrdí, že je to on ,“ vyjadrila sa v tom období pani Bednárová pre denník SME. Miatli ju len chlapcove oči, ktoré boli hnedé a Ľuboš ich mal modré.

Príbeh bez konca

Medializovanie týchto informácií vyvolalo na Slovensku senzáciu a príbeh záhadného zmiznutia sa stal na niekoľko dní titulnou témou. Dávno stratený syn sa zrazu objavil na úplne inom mieste planéty. Všetci čakali na výsledky DNA testov, ktoré však boli negatívne. Policajné zdroje v Juhoafrickej republike vydali vyhlásenie, že Happy Sindane s určitosťou nie je Ľuboš Bednár z Púchova.

Happy Sindane, ktorý sa nápadne podobal na Ľuboša. Zdroj: www.independent.co.uk

1. apríla 2013 bol Happy Sindane nájdený zavraždený vo veku 28 rokov na poli v blízkosti mestečka Tweefontein. Niekto ho ukameňoval. Polícia zadržala Sindaneovho 58-ročného priateľa a obvinila ho z tohto zločinu.

Pátranie po Ľubošovi Bednárovi bolo po dvadsiatich rokoch zastavené a súdne bol vyhlásený za mŕtveho. Jeho skutočný osud však zostáva nejasný a zahalený rúškom tajomstva.

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

One Comment on “27. AUGUST 1988: Deň, keď navždy záhadne zmizol päťročný Ľuboš Bednár z Púchova”

  1. Dodnes si na tento pripad pamatam…aj ked som mala len nieco viac ako 9 rokov, smutny pripad a bol to stres pre vsetky deti a rodicov vtedy v Puchove

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *