BRATISLAVA – Zomierajúca suseda mu v poslednej vôli odkázala jednoizbový byt, lebo sa o ňu staral.  O nehnuteľnosť v bratislavskej Petržalke ho mal pripraviť vydierač.  Tvrdí to Martin Oroš, ktorý o byt bojuje už 10 rokov.  Reálne mu už asi rok hrozí, že sa bude musieť vysťahovať. Dnes mal byť v tejto veci súd, no nakoniec nebol.
“Podľa mňa, jednoznačne sa jedná o bytovú mafiu,” hovorí opakovane niekdajší majiteľ bytu na Rovniankovej ulici, ktorý v byte naďalej býva, hoci formálne už roky nie je jeho majiteľom.
Niekoľkonásobné podozrivé prevody 1 izbového bytu na Rovniankovej ulici siahajú až do roku 2008. Na úplnom začiatku bola smrť pôvodnej vlastníčky pani Ilovej, ktorá zomrela v nemocnici na rakovinu.
Martin Oroš, suseda mu v 2008 darovala byt, potom oň divným spôsobom prišiel. Autor: archív RB
“Bola to pani moja suseda, dlhé roky som sa o ňu staral, záveť bola taká, že som po nej zdedil byt,” uvádza Oroš.
Podozrivé prevody bytu a vydieranie
Podľa slov poškodeného si na 35 m2 byt na 12. poschodí nárokovali ľudia blízki podsvetiu a okamžite ho začali vydierať. Musel uznať akýsi fiktívny dlh a donútili ho podpísať papiere potrebné na prevod bytu. V roku 2008 mal znalcom stanovenú hodnotu na 1,8 mil. korún. K tomu ho mal nútiť istý Rudolf M., dnes už v tejto veci obžalovaný z vydierania. Ten pred vyštrovateľom odmietol nevypovedať. V minulosti som mu poskytol priestor na rozhovor, prostredníctvom obhajcu odmietol. Rovnako reagoval aj na súde.
“Vyjadrím sa až po skončení celej veci na súde,” povedal na súde v septembri 2017 Rudolf M., obžalovaný z vydierania.
Byt po rokoch skončil v rukách advokáta Juraja Almášiho a jeho manželky
Po prvom prevode bytu začiatkom roka 2008 v priebehu niekoľkých mesiacov zmenil byt niekoľkokrát majiteľa, aj napriek tomu, že poškodený svoje plnomocestvo hneď na druhý deň u toho istého notára zrušil.  Prevody a kúpno-predajné zmluvy sa podľa výpovedí svedkov z obžaloby riešili v advokátskej kancelárii Juraja Almášiho. Po J. Almášim polícia viac ako rok pátrala ako po obvinenom v inej kauze tzv. Takáčovcov, až kým sa sám neprihlásil tento pondelok na polícii.
“Oroš bol s obvineným M. za mnou v advokátskej kancelárii, pričom Oroš doniesol všetky doklady k bytu, ktorý chcel predať,” uviedol v minulosti pri výsluchu k prípadu prevodov bytu, v tomto prípade svedok, advokát Juraj Almáši. Oroš to poviera, tvrdí, že všetko sa dialo pod nátlakom a v zamknutej reštaurácii.
Juraj Almáši, rok ho polícia hľadala v inej veci, teraz sa sám prihlásil. V prípade prevodu bytu figuruje ako svedok. Prevod sa dial v roku 2008 v jeho kancelárii, nakoniec sa v roku 2016 stal s manželkou majiteľom uvedeného bytu na Rovniankovej ulici. ZDROJ: pátranie PZ
Byt má nového majiteľa – advokáta, u ktorého sa uskutočnil prvý prevod v 2008
V katastri nehnuteľností je  od februára 2016 uvedený ako nový majiteľ bytu práve advokát Juraj Almáši aj so svojou manželkou. Byt mali kúpiť, aj keď súdy vec neuzavreli. Najnovšie si majitelia nárokujú aj 6500 EUR, ako ušlý zisk na nájomnom, zaťiaľ čo v ich byte stále býva Oroš. Ten má dokonca problémy s platením nájomného,  lebo správca od neho, ako “cudzieho”, nemôže vraj preberať platby za riadne nájomné. Dnes sa malo v tejto veci  uskutočniť ďalšie, možno posledné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava III, ale na poslednú chvíľu bolo zrušené. To je už téma na samostaný článok…

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *