BRATISLAVA.  Portál KRIMITV.SK má k dispozícii posledný list, ktorý napísal vlastnoručne tesne pred svojím zmiznutím novinár Paľo Rýpal. Investigatívny reportér zmizol bez stopy 22. apríla 2008. Tento list “na rozlúčku” sa našiel pri osobných veciach, ktoré po sebe Paľo Rýpal zanechal na podnájme v bratislavskom Ružinove.

ZDROJ: archív P. Rýpala
RÝPAL JE NEZVESTNÝ UŽ 10 ROKOV. NÁDEJ, ŽE ŽIJE, SA STRÁCA

O niekoľko dní to bude už desať rokov!  Tak dlho už rodine, kamarátom a kolegom chýba žurnalista na voľnej nohe Paľo Rýpal. Vo svojich článkoch a reportážach sa venoval kriminalite, podsvetiu a paradoxne sám písal o nezvestných ľuďoch. Jeho posledná stopa viedla na juh Slovenska. Verzia, že by si chcel iba na čas oddýchnuť od  práce a problémov je po dekáde rokov nereálna.  22. apríla 2008 ho naposledy videla majiteľka bytu na Rezedovej ulici v bratislavskom Ružinove, z ktorého sa mal odsťahovať. Vo večerných hodinách si so sebou zobral doklady, notebook, fotoaparát a finančnú hotovosť.  Zostal tam po ňom aj tento list “na rozlúčku”, v ktorom doslova píše:

“Je mi to ľúto, ale iné východisko som nenašiel…. Moje veci môžeš vyhodiť. Palo”

 
PREČÍTAJTE SI POSLEDNÉ SLOVÁ PAĽA RÝPALA V LISTE Z APRÍLA 2008

List je písaný v ťažkom duševnom rozpoložení. Podľa grafologických znakov o tom svedčí minimálne padajúci sklon písma v riadkoch v smere zľava do prava. Pozoruhodné sú tiež rozdelené slová v prvom a poslednom riadku listu, hoci píšuci mal  ešte dostatok voľného miesta na celej A4.  ( slová: výcho-disko, vyho-diť ). Je to náhoda? Alebo chcel Paľo Rýpal týmto niečo naznačiť, čo sme roky prehliadali? Ťažko povedať…

ZDROJ: TVKRIMI.SK
POSLEDNÝ KONTAKT  MAL PAĽO RÝPAL S KOLEGOM

“Naposledy som ho videl deň predtým ako zmizol, dostal som honorár, za spoločnú prácu, čo sme robili, som ho vyplatil. Mali sme sa na druhý deň stretnúť, no už som ho viac nevidel,” spomínal v roku 2011 na Rýpala jeho vtedajší spolupracovník, televízny strihač František Škultéty.

Hoci mal dohodnuté termíny, deň na to už mal vypnutý telefón. Paľo Rýpal ako novinár písal o podsvetí a venoval sa kriminalite. Nedá sa vylúčiť, že jeho zmiznutie súviselo s prácou. Jeho texty z roku 2008 a skoršie nájdete stále na tejto jeho funkčnej stránke. Posledná stopa zaviedla jeho blízkych na juh Slovenska. V Štúrove mal byť dva dni ubytovaný. Ozvali sa aj svedkovia, ktorí ho mali vidieť pred zmiznutím v Dunajskej Strede. Možno pracoval na niečom veľkom, o čom nikomu nepovedal….

SÚVISÍ ZMIZNUTIE NOVINÁRA S UDALOSŤAMI, KTORÉ NÁSLEDNE GRADOVALI V PODSVETÍ V ROKOCH 2008 – 2011? 

Dnes je známe, že o pár mesiacov po zmiznutí Rýpala sa v Dunajskej Strede uskutočnila “čistka” v podsvetí. V septembri 2008 zmizli bratia Raiszovci, ktorých telá sa našli v spoločnom hrobe  až o 2,5 roka neskôr. Od decemnbra 2012 má byť mŕtvy aj údajný objednávateľ masakry Pápayovcov v dunajskostredskom bare Fontána, Ľudovít Šátor. Prípad, ktorému sa Rýpal tiež venoval.  Policajti mali  v roku 2011 rozložiť zločineckú skupinu operujúcu v Dunajskej Strede a okolí, s obvineniami skončilo 11 osôb. Ich trestná činnosť mala siahať od obmedzovania osobnej slobody, až po úkladnú vraždu. Mohol odhaliť praktiky a biznis tejto skupiny už v roku 2008 nezvestný novinár? 

“ODIŠIEL” DOBROVOĽNE? 

V hre je rovnako stále verzia, že Paľo Rýpal jednoducho odišiel z tohto sveta dobrovoľne. Aj táto hypotéza má však svoje trhliny. Čo sa skutočne stalo 22.4.2008? Možno to znie morbídne, ale to sa bez tela, či už živého alebo mŕtveho nezvestného novinára, zrejme už nikdy nedozvieme. Ibaže by niekto začal po rokoch rozprávať, čo v podsvetí nie je nikdy vylúčené… 

© Richard Bolješik, tvkrimi.sk ( Máte tip, postreh, námet? Pošlite na: tipy@tvkrimi.sk )

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

3 Comments on “EXKLUZÍVNE: Doteraz nepublikované posledné slová nezvestného novinára Paľa Rýpala. Čo si želal?”

  1. Ja by som hladala suvist aj s menom Maria, je to jedine meno ktore je napisane malym pismenom.a taku zakladnu chybu by len tak nespravil niekto si myslim a hlavne novinar.Podla mna to moze oznacovat miesto napr…

  2. V suvislosti s malym napisane meno maria je dalsia zaujimava vec, ze pouzil spojenie “sa vola maria”, naozaj akoby oznacoval nejake miesto.Dalsia vec je, ze text by nemusel “kodovat” keby ze niekto nad nim nestal a neprikazal mu napisat list na rozlucku, podobajuci sa na utek alebo samovrazdu…Ako sa spomina, list bol pisany vo velkom emocionalnom rozpolozeni.A sice s pistolou pri hlave..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *