BRATISLAVA – Viacerí policajti mi v posledných dňoch písali, že nedostali žiadne odmeny ešte za prvú, jarnú vlnu korony, ktoré mali prisľúbené od vlády. Podľa informácií z ministerstva vnútra však odišlo v novembri k výplate spolu 7 miliónov eur pre 11 000 zamestnancov ministerstva. Vyššiu výplatu na páske však nevideli všetci policajti.

Policajti pomáhali v rámci prvej vlny korony. Kontrolovali na hraniciach okresu, slúžili počas Veľkej noci, pomáhali s opatreniami atď. Na sľúbené odmeny čakali takmer pol roka.

,,Odmeny za prvú vlnu pandémie boli poukázané v tomto výplatnom termíne. Bolo prerozdelených  viac ako 7 mil. € ( vrátane odvodov ) pre viac ako 11 tis. zamestnancov ( ide o policajtov, hasičov a zamestnancov rezortu vnútra ). Maximálna výška odmeny bola udelená do sumy 500 Eur, treba brať na zreteľ, že aj odmeny podliehajú odvodom a zdaneniu.” uviedlo ministerstvo pre TVKRIMI.SK

Ministerstvo avizovalo, že odmeny za prvú vlnu dostanú policajti tento mesiac. Zdroj: FB MVSR

,,Virtuálnych“ 500 eur

Niektorí policajti sa ale tešili zbytočne. V novembrovej výplate nenašli ani euro naviac. Tu je niekoľko vyjadrení policajtov pre TVKRIMI.SK, ktorí obišli s dlhým nosom.

,,Veľa policajtov, čo boli v opatreniach na jar, nedostalo sľubované odmeny,” uviedol policajt z okresu Prievidza.

,,Policajti boli oklamaní. Nakoľko v médiách sa pán premiér Matovič, ako aj minister vnútra vyjadrovali, aké veľké odmeny dajú príslušníkom PZ za prvú vlnu pandémie, avšak realita bola zase iná, ako nám ju prezentovali. Tisícky policajtov bolo bez odnien a dostali iba vyvolení policajti. Píšem Vám preto, nakoľko v médiách už nikto teraz nepovie, že vojaci dostali vysoké odmeny, pričom pri prvej vlne neboli až tak vyťažení ako policajti a my sme zas obišli najhoršie a musíme byť ticho. Na našom oddelení je nás cca 45 a odmeny dostali 5,” napísal mi policajt z OO PZ v Hlohovci.

,,Nie je normálne, aby sa vrchnosť nabalila odmenami a policajti, čo slúžili ľuďom od samého začiatku, dostali veľkú NULU. Okresní riaditelia dostali balík peňazí a rozdelili pár vyvoleným…” píše policajt z okresu Námestovo.

Odmeny neboli pre policajtov udelené plošne. Zdroj: PZ SR

Odmeny delili nadriadení

Ministerstvo uvádza, že odmena bola udelená tým policajtom, ktorých na jej udelenie navrhol príslušný nadriadený v závislosti od celkového množstva pridelených finančných prostriedkov, ako aj s posúdením celkovej doby vykonávania štátnej služby počas prvej vlny Covid-19. Odmeny tak neboli vyplácané plošne a všetkým policajtom.

,,Nie je však možné udeliť policajtovi odmenu, ak mu bolo uložené disciplinárne opatrenie a v čase návrhu príslušného nadriadeného na jej udelenie nebolo zahladené. Zdôrazňujeme, že prerozdelením odmien boli poverení príslušní nadriadení, ktorí opatrenia počas prvej vlny pandémie riadili. Je nemysliteľné, aby udeľovanie odmien bolo riadené priamo z úrovne ministerstva vnútra. “ dodáva ministerstvo vnútra v stanovisku. 

Ak je však pravdou, čo píše policajt z Obvodného oddelenia v Hlohovci, že zo 45 dostali odmeny piati, nebude to zrejme len problém s disciplinárne trestanými policajtmi. Ministerstvo tiež neuviedlo, koľko z 11 000 odmenených zamestnacov bolo policajtov, hasičov a koľko civilov.

Nedostali ste odmenu? Napíšte mi, čo si o tom myslíte.

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

One Comment on “Policajti vraj dostali ,,štedré” odmeny za prvú vlnu korony. Aká je realita?”

  1. Prepáčte ale toto je fakt smiešne. Robia sa tu rozdiely. Ľudí v prvej línii nemôžte rozdeliť len nato, že ide len o ľudí takých ktorí plnili úlohy na hraniciach, alebo na hraniciach okresu. Kde sú ostatní? Ktorí prijímali občanov ktorí prišli na policajnú stanicu? Veď každý jeden policajt došiel do styku s občanmi. Nikto nikoho z nás neposlal domov kvôli nejakej korone. Dodržiavali sme prísne hygienické pravidlá a prácu sme vykonávali ako bolo treba. Policajné hliadky chodili preverovať veľa oznámení v súvislosti s Koronou.
    Odmeny dostalo len pár ľudí ale myslím si že mal dostať odmenu každý jeden z nás. U vojakov nikto nerobil rozdiely. Dostali všetci odmeny dokonca aj tí ktorí nedošli do styku s občanmi. Je to výsmech všetkých tých policajtov, ktorí odmenu nedostali. Vypočúval som 3 hodiny osobu, ktorá nemala a nechcela si dať rúško lebo vraj je to protiústavné. Aj napriek upozorneniam, že bude vyriešený za porušenie zákona si rúško nedal, nesúhlasil s pokutou preto jeho konanie bolo oznámené na Okresný úrad. Kde je podľa vás spravodlivosť keď som žiadnu odmenu nedostal?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *