BRATISLAVA – Praktická ”stopka” na vyjadrovanie osobných názorov na sociálnych sieťach. Takto vnímajú niektorí policajti najnovšie nariadenie ministra vnútra Romana Mikulca. Ten včera v tichosti zmenil etický kódex policajta.

Aj policajti majú svoj etický kódex, ktorý je platný od roku 2002. Podľa informácií TVKRIMI.SK sa rozhodnutím ministra vnútra 9. novembra 2020 zmenil. V článku 3 pribudla veta, ktorá ovplyvní vyjadrovanie policajtov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram či iných. Podľa najnovšieho nariadenia bude musieť policajt vystupovať na internete nestranne a zdžanlivo tak, aby nevyvolal pochybnosť o svojej nestrannosti.

Nariadenie ministra vnútra zo dňa 9.11.2020. Na stránke www.minv.sk som takýto dokument nenašiel. Zdroj: tip/Richard Bolješik

Nové nariadenie dostali policajní funkcionári i radoví policajti na služobné emaily. Niektorí policajti vyjadrujú obavy z možného postihu, ak odteraz vyjadria na sociálnej sieti akýkoľvek súkromný názor. Otázkou zostáva, kto a ako si vágnu formuláciu o nestrannosti vyloží.

,,Veď OK, ja beriem, že máme vystupovať nejakým spôsobom, ale pokiaľ vyjadrím svoj názor niekde a nebude korešpondovať oponentovi, resp. sa niekto s ním nestotožní, tak ma môžu riešiť???”, znejú logické obavy policajtov na nejednoznačné a široko definované nariadenie ministra o nestrannosti.

Niektorí policajti to vnímajú ako zásah do slobody prejavu, sú z nariadenia prekvapení a považujú ho za zastrašovanie. Prekáža im najmä široko poňatý článok 3, ktorý nedefinuje, o akú nestrannosť ide. Politickú? Alebo akékoľvek názory, napríklad na priebeh a formu hromadného testovania? Ak policajt na fanúšikovskej stránke vyjadrí svoj názor, že napríklad nesúhlasí s testovaním celého Slovenska, je to názor a pokojne môže byť vnímaný ako “priklonenie sa” na nejakú stranu?

Pomáhať, chrániť a nevyjadrovať svoje názory na sociálnej sieti? Zdroj: PZ

Aktualizácia 10.11.2020 o 14:00 o stanovisko Ministerstva vnútra SR a 21:00 o názor exministerky vnútra

,,Podľa zákona o štátnej službe príslušníkov PZ je policajt povinný v službe i mimo služby zdržať sa konania, ktoré by mohlo narušiť vážnosť či dôveru v Policajný zbor. Zásady etického správania policajtov aj pred novelizáciou vyžadovali, aby policajt bol pri vyjadrovaní svojich názorov na verejnosti nestranný a zdržanlivý tak, aby nevyvolal pochybnosť o svojej nestrannosti. Doplnením článku III. Etického kódexu príslušníka PZ sa táto požiadavka precizuje, keďže komunikácia sa v čoraz väčšej miere presúva do digitálneho prostredia,” uvádza ministerstvo vnútra v odpovedi na otázky TVKRIMI.SK, týkajúce sa prílišnej všeobecnosti nariadenia.

Postup súčasného ministra kritizuje bývalé vedenie… Zdroj: FB Denisa Saková

Fankluby polície na sociálnych sieťach

Je známe, že na neoficiálnych stránkach často niektorí policajti otvorene kritizujú stav a fungovanie policajného zboru. Prispieva to však k diskusii o problémoch v zbore, ktoré sa otvárajú a naopak nezametajú pod koberec spôsobom, že keď sa o nich nehovorí, tak neexistujú. Skupina policajtov má tak legitímne obavy, že svoj názor nebudú môcť odteraz beztrestne vyjadriť. Pochopiteľne sa teda cítia tak, akoby dostali od ministra vnútra “náhubok.”

Máte tip z vnútra PZ? Napíšte mi ho, budem sa ním zaoberať.

Zaujal Vás text? Prečítajte si pokračovanie…

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

2 Comments on “,,Náhubok” pre policajtov? Minister Mikulec zmenil etický kódex policajta”

  1. P. prezidemt PZ. Sam ste nominantom politickej nominacie, avsak Vasi podriadeni nemaju pravo na prejav svojho nazoru? To akoze nemozu ani volit? To zacina byt dost …..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *