BRATISLAVA – Ak obvinený v priebehu vyšetrovania zomrie, polícia musí trestné stíhanie voči zomrelému zastaviť, stíhanie mŕtveho je neprípustné. Milan Lučanský bol obvinený na základe výpovede kajúcnika, že mal prijímať vysoké úplatky. Preto bol aj vo vyšetrovacej väzbe. Pokiaľ žil, v priebehu vyšetrovania korupcie mu mohli orgány činné v trestnom konaní teoreticky kedykoľvek preverovať jeho majetky. Do jeho smrti sa tak nestalo.

Milan Lučanský bol niekoľkokrát mediálne konfrontovaný s otázkou, ako nadobudol svoj majetok. Tŕňom v oku bol najmä jeho apartmán na Floride. Pred pár rokmi sa zviditeľnil stavbou ,,rekreačnej chaty“ nad lesmi nad Martinom, v Bystričke. Ide skôr o ,,ranč”, ktorý pôsobí na prvý pohľad ako luxusná hacienda, ktorej hodnota je niekoľko stoviek tisíc eur a Lučanský jej stavbu plánoval od roku 2014, keď nadobudol pozemky. Súpisné číslo dostala ,,chata” ešte v roku 2017.

Služobný byt v Rači

V rokoch 2012-2016 bol Milan Lučanský viceprezidentom Policajného zboru SR, keď odkúpil v roku 2015 služobný byt v bratislavskej Rači. Nachádza sa na Strelkovej ulici, v staršej novostavbe, v blízkosti električkovej trate, s dobrou dostupnosťou do mesta. Lučanský koncom septembra 2020 avizoval, že sa bytu vzdal a vrátil ho ministerstvu vnútra. Na liste vlastníctva ale svieti plomba z 12.októbra a informácia, že kataster vklad zastavil, dôvody nie sú známe. Zatiaľ sú vlastníkmi, podľa LV zo dňa 2.1.2020, stále manželia Lučanskí.

Chata v lyžiarskom stredisku s lukratívnou polohou

Najnovšou nehnuteľnosťou, ktorú nadobudli manželia Lučanský v roku 2019, je rekreačná chata vo Valčianskej doline, priamo pod lyžiarskym vlekom. Ani len apartmán nekúpite v tejto obľúbenej lokalite pod sto tisíc eur.

Smrť všetko zastaví

Bývalého policajného prezidenta dostali do väzby obvinenia z korupcie, podľa obvinení kajúcnika, mal brať vysoké úplatky. Je vysoko pravdepodobné, že pri ďalšom vyšetrovaní by polícia neskôr preverovala aj majetkové pomery obvineného. Po smrti však polícia vyšetrovanie zastaví, konanie voči Milanovi Lučanskému sa definitívne skončí.

Majetky mŕtveho nemožno preverovať

Všetky majetky, ktoré mal v bezpodielovom vlastníctve s manželkou (rodinné sídlo v Bystričke, chata vo Valčianskej doline) pôjdu do dedičského konania. Polícia, ani prokuratúra už nemá dosah, ani zákonnú možnosť majetky akokoľvek preverovať, ani spochybňovať legálnosť ich získania. To by prichádzalo do úvahy len v priebehu vyšetrovania Lučanského.

Rovnako, len súd by teoreticky mohol rozhodnúť, že by pri uložení trestu za dokázanú korupciu, prípadne aj rozhodol o prepadnutí majetku odsúdeného. Takýto stav v prípade bývalého policajného prezidenta už ale nikdy nenastane. Nedozvieme sa, či niečo zlé za svojho života spáchal. Zomrel ako nevinný človek, z pohľadu práva a prezumpcie neviny. Vinu mu už žiadny súd nepreukáže. Mŕtveho, de jure nevinného generála Lučanského, už nemožno vyšetrovať a tým pádom mu ani len siahnuť na majetok, ktorý legálne spadne do dedičského konania.

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *