BRATISLAVA – Vlnu nevôle medzi policajtmi vyvolala náhla zmena etického kódexu policajta, podľa ktorej im minister obmedzil doteraz absolútnu slobodu vyjadrovania sa na sociálnych sieťach. O zmene rozhodol nariadením sám minister vnútra Roman Mikulec. Pár dní predtým sa on a jeho ministerstvo dostali na Facebooku do sporu s rádovými policajtmi.

Nariadením zo dňa 9.11.2020 minister vnútra pridal do článku 3 Etického kódexu policajta formuláciu, podľa ktorej sa policajti aj na sociálnych sieťach majú vyjadrovať nestranne a zdržanlivo, aby nevyvolávali svojim vyjadovaním pochybnosti o nestrannosti.

Minister vnútra k zmene kódexu policajta

Ministra evidentne nahnevala komunikácia policajtov na Facebooku. Zdroj: FB Roman Mikulec

,,Kódex nie je pre policajtov žiadnou novinkou a nevymysleli sme ho z večera do rána. Boli len podrobnejšie vyšpecifikované sociálne siete, ktoré nabrali na intenzite uplynulé roky. Už dávno platí, že policajt musí vystupovať slušne, profesionálne a nestranne, nemožno si jednoducho zamieňať slobodu slova s anarchiou,” uviedol minister vnútra k zmene kódexu.

Nariadeniu predchádzala ostrá výmena názorov

Na fanklube polície, čo je neoficiálna, ale veľmi obľúbená a sledovaná stránka pre policajtov, sa strhla začiatkom novembra emotívna diskusia o doterajších nevyplatených odmenách ešte za prvú vlnu pandémie a nedostatočných ochranných prostriedkoch pre policajtov v teréne pri prvom kole celoplošného testovania na koronu.

Na začiatku policajt kritizoval, že policajti stáli celý deň vonku iba v rúšku. Použil pri vyjadrovaní mierne nahnevaný jazyk a slovo ,,kur.a” a ”nasrať”. Minister na to reagoval podráždene, aby vrátil odznak.

Kritika ochranných prostriedkov pre policajtov počas prvého kola testovania a reakcia ministra. Zdroj: tip/archív RB

Následovala lavína statusov. Z diskusie sa minister už stiahol a za ministerstvo začal komunikovať admin Facebooku MV SR. A komunikácia sa ešte viac vyostrila. Policajti zatiahli do problému aj nevyplatené odmeny a ,,kávičkovanie”.

Ako vidno z komunikácie, bolo by dobré, aby etický kódex a ,,náhubok” dostali aj niektorí zamestnanci ministerstva, nielen policajti.

Čo sa zmenilo v kódexe policajta? Podrobnosti si prečítajte v nasledujúcom texte:

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *