BRATISLAVA – Viacerí policajti mi začiatkom novembra písali, že nedostali žiadne odmeny ešte za prvú, jarnú vlnu korony, ktoré mali prisľúbené od vlády. Ministerstvo vnútra však poslalo v novembri k výplate spolu 7 miliónov eur pre 11 870 zamestnancov ministerstva. Vyššiu výplatu na páske však nevideli všetci policajti. TVKRIMI.SK sa zaujímalo o štruktúru odmien a čo bude s tými, ktorí slúžili a nedostali nič.

Policajti pomáhali v rámci prvej vlny korony. Kontrolovali na hraniciach okresu, slúžili počas Veľkej noci, pomáhali s opatreniami atď. Na sľúbené odmeny čakali takmer pol roka. Nezdanená maximálna odmena bola vo výške 500 EUR, no nebola vyplácaná plošne. Niektorí policajti, a nielen oni, tak videli na výplatnej páske po pol roku od prvej vlny korony ,,štedrú nulu.”

Reakcie zamestnancov MV SR

,,Viem od policajta, že odmenu mali dostať len štyria policajti z oddelenia, zvyšní odznaky “korona”, plus nepreplatené nadčasy,” píše jeden z diskutujúcich na mojej Facebookovej stránke Richard Bolješik TV

,,Nedostali ani hasiči z prvej línie, ale po 700 euro dostali tí, čo ich chodili dezinfikovať,” uviedla ďalšia čitateľka.

Niektorí videli na výplatnej páske ,,štedrú” nulu. Zdroj: pixabay.com/free databanka

,,Pracujem ako ubytovateľka na ubytovni MV SR. Každý deň som s policajtmi, hasičmi, ktorí boli a sú v prvej línii. Nie som policajt, ale ubytovateľky si nezaslúžili tiež nič,“ opisuje svoju ,,odmenu” civilná zamestnankyňa MV SR.

,,Som jeden z nich a je to pravda. Je to smutné, ale odmeny si rozdávali funkcionári na okresoch alebo policajtom, čo nemali vôbec dočinenia s plnením úloh v prvej vlne. Ja som trávil celé veľkonočné sviatky v robote a nakoniec som nedostal nič. Robilo sa tzv. sito, iba vybraní policajti dostali, ktorí mali najviac hodín odpracované,” uviedol policajt z Malaciek.

Štruktúra odmenených 11 870 zamestnancov MV SR

TVKRIMI.SK zaujímala aj štruktúra, kto zo zamestnancov ministerstva dostal spomínané odmeny. Z uvedenej štatistiky vyplýva, že z približného celkového počtu 22 000 policajtov dostalo odmeny necelých 45 percent aktívnych príslušníkov PZ.

  • 9925 policajtov
  • 917 hasičov
  • 1028 civilov

Ministerstvo vnútra tiež priznalo, že momentálne zbiera podnety od riadiacich funkcionárov, aby doplnili zoznamy policajtov, ktorí slúžili počas prvej vlny korony a nedostali v novembri vyplatené nič.

,,Príslušní nadriadení majú  zaslať zoznamy tých, ktorí sa aktívne zúčastnili pri plnení služobných úloh spojených s prvou vlnou pandémie Covid-19 a neboli týmito nadriadenými navrhnutí na ocenenie,” uviedlo pre TVKRIMI.SK ministerstvo vnútra.

Po zosumarizovaní predložených zoznamov ministerstvo rozhodnute o ďalšom postupe. Dôležité je preto, aby sa pripomenuli nadriadeným všetci tí policajti, ktorí slúžili, nedostali odmenu a trvali na tom, aby takáto informácia odišla na MV SR.

Ako vnímate odmeňovanie za prvú vlnu korony?

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *