BRATISLAVA – Nepríjemné dozvuky protestov k 17. novembru. Sociálne siete zaplavili videá a správy, ktoré vysvetľujú dianie pred Úradom vlády SR rozlične. Čo je však najhoršie, začal sa pohon a lynč na veliteľa akcie.

Meno policajta, ktorý mal veliť zásahu pred Úradom vlády SR a mal vydať pokyn na strieľanie kapsúl s farbou, ktorou sa označujú “výtržníci” v dave, zdieľajú stovky ľudí aj s nenávistnými komentármi.

Ukážka z komunikácie

,,Pôjdeme po tvojej mame, ocovi, súrodencoch a potom budeš videť ten smútok v tvojej rodine, a nakoniec rozbijeme teba, ty bastard, daj si dole mundur a poď keď si macher, možno bude stačit tvoja skurvená papula!!!” nenávistný status na Facebooku, ktorých sú na sieti stovky.

,,Sviňa karma aj na tvoje deti,” komentuje staršia pani na sociálnej sieti.

,,Matovičove GESTAPO. Dobre si zapamätajte meno sadistu, ktorý dal strieľať do ľudí!” píše ďalší diskutujúci.

Demonštrujúci na FB ale tvrdia, že malo ísť o gumový projektil, ktorý zasiahol chlapca. Krv alebo farba z kapsule? Musí preveriť kontrola… Zdroj: FB

Čo zranilo chlapca a je to krv alebo farba?

Prečítal som si pozorne všetky policajné stanoviská na sociálnej sieti, no nikde sa polícia konkrétne nevyjadruje k priamej príčine možného zranenia 15-ročného chlapca. Prípad bude preverovať odbor kontroly. Dôležité budú informácie od záchranárov, kedy a aké zranenie ošetrovali.

Označovacia streľba farbou, aby sa v dave označil “výtržník”. Zasiahla strela 15-ročného chlapca? Zdroj: FB

,,Záchranári ošetrili dve osoby, tínedžera a dospelého muža. Obaja utrpeli úraz hlavy. Ich zdravotný stav si vyžiadal prevoz do nemocnice,” uviedla hovorkyňa záchránarov Alena Krčová.

V jednom z videí, ktoré sa šíria po sieti, v prvých sekunách sám chlapec hovorí, že to nie je krv, ale farba, následne ho okolostojaci presviedčajú, že je to krv. Demoštrujúci hovoria o gumovom projektile, polícia sa k tomu priamo nevyjadrila, hovorí len o kapsulách s farbou. Pozrite si video, dobre počúvajte a všímajte si krv či farbu v prvých sekundách, názor si urobte sami…

Uverejnil používateľ Bobes Petrov Utorok 17. novembra 2020

V tomto videu sa skrýva kľúč k celému prípadu, následnej nenávisti, deleniu verejnej mienky.

Polícia použitie gumových projektilov odmieta

,,Počas opakovaného narušenia verejného poriadku na Námestí slobody použili policajti v súlade so zákonom o PZ aj donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a kapsule s označovacím farbivom,“ uvádza FB Polície SR – Bratislavský kraj. Použitie gumových projektilov polície nespomína.

Reakcia policajtov

Sociálnymi sieťami sa šíri nenávisť, policajt si zrušil svoju stránku, jeho meno je odhalené a verejne pranierované.

,,Kolega si musel zrušiť Facebook, myslím si, že toto je dostatočné “prečo” zrušiť menovky,” píše policajt v diskusii.

,,Ako budete riešiť prípad kolegu, ktorého si vyhľadali na základe menovky, ktoré mali byť dávno zrušené? Zasahujúci policajti by mali byť viac chránení, nemyslíte si? Policajti tam neboli z vlastnej vôle, ale preto, že boli v službe… Novelizovať etický kódex Vám išlo rýchlo, najvyšší čas novelizovať aj iné veci,” odkazuje ďalší policajt ministrovi vnútra.

V diskusnej relácii TV JOJ Na Hrane sa 8.10.2020 súčasný minister vnútra Roman Mikulec vyjadril, že so zrušením mien policajtov na rovnošatách sa MV SR zaoberá a nemal by s tým byť problém. V tomto prípade však treba pre objektivitu dodať, že na tomto konkrétnom zásahu veliteľ na čiernej uniforme žiadnu menovku zrejme nemal. Jednoducho ho niekto buď spoznal, alebo ”nabonzoval”.

Minister nemá problém s odstránením mien policajtov z rovnošiat. Zdroj: Roman Mikulec/FB

Polícia sa dištancuje od tvrdení na internete

Na sociálnych sieťach sa objavili svedectvá, videá a fotky, podľa ktorých mali hádzať pyrotechniku medzi demonštrantov sami policajti. Polícia to odmieta.

,,Vylučujeme použitie zásahových výbušiek príslušníkmi poriadkových jednotiek počas predmetných verejných zhromaždení,” uvádza KR PZ v Bratislave.

Nech už je to akokoľvek, udalosti zo 17.11.2020 rozdelili ešte viac, už aj tak rozpoltenú verejnú mienku, a nielen na internete.

Čo hovoríte na policajný zákrok zo 17.11.2020?

Podrobnosti, čo vyvolalo nenávisť, nájdete v tomto článku:

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *