BRATISLAVA – Keď Ladislavovi Bašternákovi koncom roka 2018 po prvostupňovom rozsudku vo veci daňových podvodov začalo hroziť prepadnutie majetku, začal sa zbavovať všetkých nehnuteľností. Dva luxusné byty a 4 garáže v Bonaparte previedol na svoju manželku, ktorá ich expresne “predala” dcére exministerky Kataríny Tóthovej.

Exministerka spravodlivosti Katartína Tóthová, byty a garáže v Bonaparte kúpila jej dcéra
( Zdroj: reprofoto RTVS )

Prevody nehnuteľností – vily na Slavíne, domu na Donovaloch, bytov v Bonaparte a 5 star residence – od začiatku vyvolávali pochybnosti a podozrenia z účelového zbavovania sa majetku odsúdeným. Aj preto 8. júna 2020 Okresný súd Bratislava I zablokoval majetok odsúdeného Ladislava Bašternáka. Aj tie byty, ktoré previedol na príbuzných a tí ich následne predajom previedli na ďalšie osoby.

„Ide o pozemky a nehnuteľnosti na Donovaloch, byty a spoluvlastnícke podiely v Bratislave, obchodné podiely či štvorkolky a motocykle,“ uviedla v júni 2020 pre TASR hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová o blokácií majetku podnikateľa

Súd zablokoval aj majetky dcére exministerky Tóthovej

Medzi nehnuteľnosťami, ktoré súd zaistil, sú podľa zistenia TVKRIMI.SK štyri garáže a dva byty na druhom poschodí v neslávne známej bytovke Bonaparte na Napoleonovom vŕšku na bratislavskom hradnom kopci. Vlastní ich dcéra exministerky spravodlivosti Kataríny Tóthovej. V “celebritnom” komplexe okrem iných zvučných mien dlhodobo býval v jednom inom Bašternákovom byte aj expremiér Robert Fico.

Bonaparte – luxus, na aký väčšinou bežný smrteľník poctivou prácou nedosiahne

Schéma prevodu

Ale vráťme sa späť do roku 2018. Keď Ladislavovi Bašternákovi začal hroziť v novembri 2018 po prvom rozsudku na Okresnom súde BA II trest prepadnutia majetku, 28.11.2018 daroval manželke okrem vily na Slavíne a domu na Donovaloch aj dva luxusné byty a garáže v Bonaparte.

Bašternáková sa ich expresne zbavila. O dva týždne ich predala. Nehnuteľnosti na hradnom kopci od Bašternákovcov odkúpila dcéra exministerky Tóthovej. Ide o byty a garáže, ktorých sumárna hodnota môže byť podľa realitných odhadov aj milión eur.

S nehnuteľnosťami nemôže nijako nakladať

Ani dcéra exministerky Kataríny Tóthovej po neodkladnom súdnom opatrení nemôže akokoľvek nakladať s bytmi a garážami, ktoré kúpila od Bašternákovcov. Na dvoch bytoch a 4 garážach svieti na liste vlastníctva poznámka so začatým súdnym konaním zo dňa 8.6.2020.

Blokačná poznámka. Dcéra exministerky K. Tóthovej nemôže byty a garáže ani prenajať

Katarína Tóthová o prevodoch nevedela

Snažil som sa zastihnúť novú majiteľku nehnuteľností na jej adrese trvalého pobytu, ako aj predávajúcu manželku L. Bašternáka, no neúspešne. Rovnako sa k prevodom doteraz ani raz nevyjadril ani odsúdený staviteľ, napríklad po súdnych pojednávaniach. Samotná exministerka K. Tóthová ešte v máji 2019 vôbec nič netušila o obchodoch svojej dcéry s Bašternákovcami.

Zdroj: David Mimra, 2.5.2019

Na Bašternáka a jeho rodinu sa to valí z každej strany

Vo februári 2020 polícia informovala o novom obvinení pre L. Bašternáka a ďalšie tri osoby vo veci neporávneného odpočtu DPH vo výške 900.000 eur pri výstavbe už spomínaného komplexu Bonaparte. Hrozí mu tak ďalší trest. Momentálne si už ale odpykáva 5 rokov za starší prípad neodvedenie dane a poistného, zákaz podnikania na 5 rokov a čaká ho tiež speňaženie prepadnutého majetku. Nepomôže mu ani to, že sa ho zrejme účelovo snažil zbaviť prevodmi na blízke osoby.

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *