BRATISLAVATVKRIMI dal grafológovi preskúmať list na rozlúčku Paľa Rýpala, ktorý sa našiel v osobných veciach po novinárovom zmiznutí. Porovnávali sme posledné slová s prózou, ktorú písal publicista roky pred zmiznutím. Zaujímalo nás, či ide o zhodu v písme. Chceli sme vylúčiť, či list na rozlúčku len niekto účelovo nepodhodil k nájdeným veciam nezvestného.  

Už je to štrnásť rokov.  Tak dlho už rodine, kamarátom a kolegom chýba žurnalista na voľnej nohe Paľo Rýpal. Vo svojich článkoch a reportážach sa venoval kriminalite, podsvetiu a paradoxne sám písal o nezvestných ľuďoch. Jeho posledná stopa viedla na juh Slovenska. Verzia, že by si chcel iba na čas oddýchnuť od  práce a problémov je toľkých rokoch nereálna.  22. apríla 2008 ho naposledy videla majiteľka bytu na Rezedovej ulici v bratislavskom Ružinove, z ktorého sa mal odsťahovať. Vo večerných hodinách si so sebou zobral doklady, notebook, fotoaparát a finančnú hotovosť. Hoci mal dohodnuté termíny, deň na to už mal vypnutý telefón.

Rýpal sa venoval aj televíznej publicistike. Zdroj: archív PR

Paľo Rýpal ako novinár písal o podsvetí a venoval sa kriminalite. Nedá sa vylúčiť, že jeho zmiznutie súviselo s prácou. Posledná stopa zaviedla jeho blízkych na juh Slovenska. V Štúrove mal byť dva dni ubytovaný. Ozvali sa aj svedkovia, ktorí ho mali vidieť pred zmiznutím v Dunajskej Strede. Možno pracoval na niečom veľkom, o čom nikomu nepovedal. Dnes je známe, že o pár mesiacov po zmiznutí Rýpala sa v Dunajskej Strede uskutočnila “čistka” v podsvetí.

V septembri 2008 zmizli bratia Raiszovci, ktorých telá sa našli v spoločnom hrobe  až o 2,5 roka neskôr. Od decembra 2012 je mŕtvy aj údajný objednávateľ masakry Pápayovcov v dunajskostredskom bare Fontána, Ľudovít Šátor. Prípad, ktorému sa Rýpal tiež venoval. Policajti mali v roku 2011 rozložiť zločineckú skupinu operujúcu v Dunajskej Strede a okolí, s obvineniami skončilo 11 osôb. Ich trestná činnosť siahala od obmedzovania osobnej slobody, až po úkladné vraždy. Mohol odhaliť praktiky a biznis tejto skupiny už v roku 2008 nezvestný novinár?  

ZDROJ: archív P.Rýpala/rodina

Kto písal list na rozlúčku?

V apríli 2008, teda hneď v začiatkoch pátrania po nezvestnom, sa našiel list “na rozlúčku” v krabici s osobnými vecami, ktoré po sebe Paľo Rýpal zanechal na podnájme v bratislavskom Ružinove. Autor v ňom opisuje svoj bezvýchodiskový stav a apeluje na spolubývajúcu v podnájme, čo má urobiť s jeho vecami.

,,Je mi to ľúto, ale iné východisko som nenašiel…. Moje veci môžeš vyhodiť. Palo,” napísal spolubývajúcej Gabike v liste na rozlúčku.

List na rozlúčku, našiel sa v krabici s osobnými vecami P. Rýpala

TVKRIMI dal po dlhých rokoch podrobiť list grafologickému rozboru na českom Inštitúte psychológie písma. Podľa predbežných záverov je text na rozlúčku písaný v ťažkom duševnom rozpoložení pisateľa.

,,Výraz písma v liste na rozlúčku má charakteristiky psychickej disociácie, teda akéhosi ,,rozpojenia” – stavu, kedy nie sú prepojené pocity, emócie, myšlienky, predstavy, tak je to prirodzené pri optimálne fungujúcej psychike. Pisateľ čelil pocitom vyhorenia, odcudzenosti od seba samého, opustenosti, izolácie, straty povnej pôdy pod nohami. V písmu sú zjavné známky poklesu energie, rezignácie, psychického útlmu, zníženej psychickej odolnosti a vyčerpania,” vysvetľuje členka grémia Inštitútu psychológie písma Světla Francová, ktorá list skúmala. Grafologičke sme predložili okrem listu na rozlúčku aj iný prozaický text, ktorý v minulosti napísal Paľo Rýpal.

 ,,Oba texty majú individuálne znaky, ktoré môžu viesť k predpokladu, že je veľmi pravdepodobné, že ich písala tá istá osoba. Oba úryvky textov majú spoločnú výrazovú kvalitu, ale zároveň má každá ukážka iný ,,výrazový odtieň”, ktorý zrkadlí iné psychologické rozpoloženie pisateľa,” čo podľa grafologičky môže znamenať rôzne psychologické polohy v prežívaním rovnakého pisateľa.

Světla Francová, grafologička a členka grémia Inštitútu psychológie písma ČR analyzovala list na rozlúčku P.Rýpala. Overovala tiež, či posledné slová skutočne koncipoval nezvestný novinár. Zdroj: Světla Francová

Podľa predbežnej grafologickej analýzy mal v minulosti pri písaní prózy Paľo Rýpal ešte veľa energie, dynamiky, švihu, určitej pružnosti. Sú to teda charakteristiky, ktoré už po rokoch naopak v dopise na rozlúčku chýbajú.  Už ale aj prvý Rýpalov text zrkadlí pocity zmätku, neukotvenosti, určitú vnútornú nepevnosť, kolísavosť, vratkosť, možné vitálne problémy a vnútorné rozpory.

Odborníčka v liste na rozlúčku nenašla nič podozrivé. Zdroj: archív PR

 Odborníčka v liste na rozlúčku nenašla žiadne podozrivé náznaky, žeby pisateľ chcel povedať čitateľovi niečo medzi riadkami: ,,Z grafologického hľadiska nenachádzam v písme žiadne podozrivé, nezvyklé aspekty.”

Na základe týchto zistení sa teda dá usudzovať, že je málo pravdepodobná verzia, že by list na rozlúčku písal niekto iný ako Paľo Rýpal, prípadne, že by ho nezvestný formuloval pod nejakým nátlakom.  Po trinástich rokoch sú to zásadné zistenia, ktoré naznačujú, že Paľo Rýpal sa dobrovoľne lúčil minimálne s podnájom, spolubývajúcimi a dovtedajším spôsobom života. Čo sa s ním stalo, na to odpoveď nevie dať ani ten najlepší rozbor jeho posledných myšlienok, ktoré zanechal na papieri.

Nájde sa ešte niekedy nezvestný novinár?

Za posledné roky sa objavili viaceré zaručené verzie, čo sa stalo s novinárom. Vražda Jána Kuciaka a snúbenice oprášila aj prípad Paľa Rýpala a polícia preverovala viaceré indície, no bez zjavného výsledku. Čo sa skutočne stalo 22.4.2008? Možno to znie morbídne, ale to sa bez tela, či už živého alebo mŕtveho nezvestného novinára, zrejme už nikdy nedozvieme.   

Páčil sa Vám blog ? Vznikol aj vďaka Vašej podpore. Chcete zistiť viac? Klikni na tento odkaz… 

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *