BRATISLAVA – Hypotéza, domnienky, fabulácie alebo nepodložené konštrukcie. To boli argumenty, ktoré používal nový majiteľ budovy, ale aj vedenie Starého Mesta, keď som začiatkom apríla rozkryl chystanú zámenu magistrátnych pozemkov pod budovou Pohody na hranici Horského parku a vznik 10-tich bytov v tomto oddychovom areáli na Majakovského ulici v Starom Meste. Pre mnohých nezainteresovaných bola a je táto kauza pomerne nezrozumiteľná, lebo sa do nej priamo mieša aj výrub stromov na Drotárskej ceste. V tomto texte objasním všetky súvislosti, ktoré sa udiali v tejto kauze od začiatku a spolu vytvárajú pozoruhodnú mozaiku.

V roku 1980 postavený Dom socialistického zväzu mládeže – rekreačné zariadenie pre papalášov. Posledných 15 rokov nenápadné administratívne sídlo Gučíkovej reklamnej agentúry ROKO a reštaurácie. Pohoda. Zdroj: RB

Čo je Pohoda a prečo zmenila majiteľa

Budovu a areál Pohody poznajú pamätníci z čias socializmu skôr ako DOM SZM. Účelový objekt (spoločenská sála, reštaurácia, vestibul, bunky na prespanie, zázemie pre personál, administratívu a služobný byt pre správcu) postavili a skolaudovali komunisti ešte v roku 1980, aby sa mali bratislavskí stranícki papaláši kde rekreovať a oddychovať. Vybrali si unikátny priestor, na tomto mieste stál v minulosti jeden z takzvaných Púčikových domov, čo boli hostince, kam sa chodievali rekreovať obyvatelia mesta na prelome 19. a 20. storočia.

Jeden z Púčikových domov – hostincov – v Horskom parku pred rokom 1900. Zdroj: bratislavaden.sk

Po roku 1989 sa postupne rozpadal a ,,rozkrádal” majetok SZM a aj DOM SZM postihol podobný osud. Budova sa dostala do súkromných rúk a v 90-tych rokoch tu vzniklo sídlo agentúry ROKO a reštaurácia Pohoda. V lete 2020 sa takmer zabudnutý objekt, oplotený neprávom ako súkromný pozemok, objavil v ponuke na predaj. Dlhoročný majiteľ budovy, reštaurácie a šéf agentúry ROKO Peter Kuba sa totiž dostal do vyšetrovacej väzby v kauze prania špinavých peňazí v agrodotačnej kauze Dobytkár a zbavoval sa majetku.

Inzerát z leta 2020, administratívna budova s reštauráciou je na predaj. Majiteľ ju z väzby predal. Agentúra ROKO a reštaurácia POHODA v Horskom parku začiatkom roka 2021 defintívne skončili. Zdroj: bazos.sk

Inzerovanú administratívnu budovu kúpila v januári 2021 spoločnosť Murman green s.r.o. Za firmu vystupuje na verejnosti jeden zo spoločníkov a konateľ Andrej Martinka. Ten v komunálnych voľbách v roku 2018 kandidoval na poslanca do bratislavského zastupiteľstva. Za éry primátorovania Iva Nesrovnala pracoval na magistráte a prezentoval sa ako cyklokoordinátor mesta Bratislava.

Z cyklokoordinátora a kandidáta na mestského poslanca z roku 2018 je dnes úspešný investor. Zdroj: predvolebná kampaň A. Martinku/smenarocni.sk

Dnes je z Andreja Martinku úspešný obchodník s realitami a v Starom Meste jeho firmy skúpili hneď niekoľko miliónových nehnuteľností, napríklad polyfukčný dom na Obchodnej ulici č. 4, viacgeneračný dom na Mudroňovej ulici, či vilu na Holubyho ulici).

Pokiaľ ide o samotnú kúpu bodovy Pohody v januári 2021, podľa dostupných dokumentov, ktoré má TVKRIMI.SK k dispozícii, Martinka mal kúpu financovať úverom v hodnote 2.300 000 EUR vo Fio banke a za úver ručí práve budovou Pohody.

Páči sa Vám tento nezávislý investigatívny text? Vznikol aj vďaka Vašej podpore. Ďakujem.

VYSVETĽUJÚCE VIDEO: Všetko o úvere 2,3 mil. na budove Pohody

❗️Mimoriadne zistenia – úver na budove Pohody 2.300.000 EUR ⁉️ Básnická otázka: ,,Hra na apartmány sa skončila?” Áno, v Horskom parku zrejme vzniká rovno 10 bytov, v rozpore s územným plánom a na magistrátom pozemku. (Budova stojí na pozemku mesta.) Majiteľ sa k tejto problematike a mojím otázkam zatiaľ nevyjadril. O bytoch pozoruhodne nehovoril ani v tomto PR článku: https://www.yimba.sk/clanky/ako-to-je-so-zamenou-pozemkov-na-drotarskej Pamätníci si žiadne byty na objekte nepamätajú, maximálne jeden služobný ,,byt” pre správcu objektu (hotel, reštaurácia). Pozrite, čo sa deje na Pohode posledné týždne, stavebný odpad podľa svedkov lieta von oknom: https://fb.watch/5qvRNlaJQo/ © RICHARD BOLJEŠIK TV ( 9.5.2021 – 19:40 ) ☑️ Sledujte moje blogy, dajte stránke ☑️ Aj tento blog vznikol vďaka Vašej podpore?, viac info na ➡️ https://tvkrimi.sk/chcete-podporit-richarda-boljesika/ ⬅️

Zveřejnil(a) Richard Bolješik TV dne Neděle 9. května 2021

Predmetom kúpi budovy od stíhaného majiteľa agentúry ROKO však neboli pozemky, ani pod budovou, ani v okolí Pohody. Pozemky patria mestu a v minulosti ich prenajímalo bývalému majiteľovi budovy POHODA, avšak podľa stanoviska magistrátu, nájomný vzťah sa mal skončiť 31.5.2015, keďže pôvodný vlastník odmietal platiť nájom za ,,magistrátnu zeleň” v okolí a platil nájomné len za pozemok pod budovou. To je veľmi dôležitý moment. Na jeseň 2020 dalo mesto aj preto odstrániť oplotenie areálu na magistrátnych pozemkoch, na ktorých sa nachádza altánok, bazén, minipark a cestičky z neho vedú priamo do Horského parku. Nový majiteľ budovy sa snaží získať pozemky opäť do dlhodobého nájmu, hoci pre Bratislavčanov by bolo výhodnejšie, ak by mesto pozemky ďalej neprenajímalo, areál sa otvoril plne verejnosti a formálne by sa ešte viac pripojil a splynul s Horským parkom.

Mestské pozemky sa po rokoch koncom roka 2020 opäť prakticky spojili s Horským parkom. Zdroj: RB

Ale vráťme sa späť k samotnej budove, ktorá dlhé roky slúžila pre administratívu a reštauráciu. Po tom, čo ju kúpila Martinkova firma, sa vo februári objavilo na liste vlastníctva, okrem priestorov pre reštauráciu, aj desať bytov, ktoré kataster zapísal na základe žiadosti nového vlastníka budovy a znaleckého posudku z novembra 2020.

Byty na ubytovni

,,Katastrálny odbor OÚ Bratislava  zapísal desať bytov na základe žiadosti vlastníka stavby. V žiadosti sa uvádza, že DOM SZM na ulici Majakovského 9 bol postavený ako účelové zariadenie so služobnými bytmi, reštauráciou a so spoločenskou sálou pre zahraničné delegácie. Navrhovateľ tiež uvádza, že budova bola skolaudovaná na základe právoplatného kolaudačného rozhodnutia z roku 1980, ktoré bolo prílohou žiadosti,” uvádza sa v odpovedi ministerstva vnútra, pod ktoré patria aj katastrálne úrady.

Portál TVKRIMI.SK si vyžiadal všetky archívne dokumenty z rokov 1975-1980, ktoré sa týkajú výstavby či kolaudácie Domu SZM. Staré Mesto mi zaslalo rozhodnutie o prípustnosti stavby, súčasťou ktorého mala byť aj projetková dokumentácia. Tou stavebný úrad nedisponuje. V rozhodnutí sa nikde nespomína, že by sa budova stavala ako ,,bytovka” na trvalé bývanie, čo je v prýkrom rozpore s tvrdením nového vlastníka budovy v žiadosti o zápis bytov do katastra a inými záväznými normami v tejto lokalite.

Podľa pamätníkov, v pravej časti okrúhleho objektu bola reštaurácia so spoločenskou sálou a v ľavej časti ,,kocke” boli na poschodí izby na prespanie pre unavených papalášov, ktorí často dlho do noci žúrovali v tichom prostredí Horského parku, na prízemí bolo zázemie pre personál. Potvrdzujú to aj fotky z posledných rokov z útrob Pohody a spomienky pamätníkov.

,,Byty na prízemí nikdy neboli, na poschodí bolo 9 izieb (bunky ako na ubytovni, iba na prespanie) a jeden služobný byt pre správcu Domu SZM. Na prízemí bola reštaurácia, bar a konferenčná miestnosť,” uviedol pre TVKRIMI.SK bývalý zamestnanec objektu ešte z čias pred rokom 1989, ktorý si neželal, aby bolo jeho meno zverejnené.

Otázkou teda zostáva, ako teda vzniklo desať bytov (5 na prízemí, 5 na prvom poschodí) na Pohode vo februári 2021? Mestská časť tvrdí, že stavebný úrad na objekt nevydal za posledný rok žiaden súhlas na zmenu účelu využitia stavby (napríklad na zmenu budovy z ubytovne na bytový dom), stavebné povolenie či ohlášku na rekonštukciu, ani nové kolaudačné rozhodnutie.

,,Mestská časť ani Stavebný úrad nevydávali žiadne stanovisko k budove Pohody v období, na ktoré sa pýtate. Stavebný úrad Starého Mesta nevydal stavebné povolenie na prestavbu, nadstavbu a pod. tohto objektu (a ani ohlášku na rekonštrukciu). Vlastník objektu podal ohlášku na stavebné úpravy na hlavnom objekte + na príslušenstve. Ohláška ešte nebola vydaná – vyzvali sme ho na doplnenie dokladov. (pozn. Ohláška musí byť v rozsahu stavebných úprav, ktoré nemenia vzhľad stavby a nezasahujú do nosných konštrukcií),” uviedlo Staré Mesto vo svojom stavovisku koncom apríla 2021.

Napriek tomu podľa obyvateľov okolitých ulíc na objekte Pohody prebiehajú akési stavebné práce kontinuálne už od februára, bez povolení. Aj na základe týchto informácii vykonala mestská časť v areáli 13. mája 2021 štátny stavebný dozor, s akým výsledkom? To som sa zatiaľ nedozvedel, Staré Mesto mi na moje otázky, ktoré som poslal hovorcovi Matejovi Števove, zatiaľ neodpovedalo.

Staromešťania majú aj preto majú dôvodné obavy, že objekt sa mení na bytový dom a to bez akýchkoľvek povolení. TVKRIMI.SK spočítalo z aktuálneho listu vlastníctva podiely bytov na pôvodnom objekte reštaurácie a hotela Pohoda. Až 53 percent z celkovej plochy ,,nebytovej” budovy tvoria novovzniknuté byty z 26. februára 2020! To znamená, že prevažné využitie budovy by podľa nových záznamov mala byť funkcia bývania – to by však mala byť budova na liste vlastníctve vedená ako bytový dom, nie ako ubytovňa.

,,K zápisu bytov došlo 26. februára 2021 na základe žiadosti o zápis, jej príloh ako aj  znaleckého posudku č. 124/2020,” uvádza sa v odpovedi bratislavského katastra.

Ak by byty vznikli iba na papieri, bez príslušných povolení stavebného úradu a iba na základe znaleckého posudku, môže to byť problém pre znalca, ktorý posudok vypracoval. Problém môže mať aj kataster, ktorý len na základe záznamového konania zapísal ,,neexistujúce” byty na list vlastníctva, dokonca na nebytovej budove, len na základe znaleckého posudku a deklárácii majiteľa v žiadosti, že tam boli v minulosti ,,akési” služobné byty, čo je však v rozpore s územným plánom. Rovnako na zmenu využitia účelu stavby je nutné povolenie stavebného úradu, ktoré ale opäť musí rešpektovať územný plán. Nevyhnutnosťou je aj následne nové kolaudačné rozhodnutie ,,vznikajúcej bytovky”.

,,Kolaudačným rozhodnutím sa povoľuje užívanie stavby na určený účel, a ak je to potrebné, určia sa podmienky užívania stavby. Táto verejná listina je listinou spôsobilou na zápis vlastníckeho práva záznamom.  Len samotný znalecký posudok túto podmienku nespĺňa,” uvádza sa v katastrálnom bulletine č.2/2014 k problematike vzniku nových priestorov na existujúcich objektoch. Pôvodné kolaudačné rozhodnutie Pohody z roku 1980 ale nie je vydané na obytný dom.

V rozpore s územným plánom

Podľa listu vlastníctva, územného plánu zóny Slavín z roku 2001, ako aj veľkého územného plánu, v tomto sektore pri Horskom parku NIE JE prípustná funkcia trvalého bývania v bytoch a historicky tu podľa záznamov a svedkov nikdy byty ani neboli, inak by sa to premietlo v roku 2001 aj do územného plánu zóny či v roku 2007 do veľkého územného plánu Bratislavy. Na základe akých dokumentov teda dokázal nový majiteľ zapísať nové byty na nebytovom objekte a zmeniť tak funkciu využitia územia a budovy samotnej?

Územný plán zóny Slavín v sektore 20, čo je areál Pohody, neumožňuje funkciu bývania ,,B” ale iba ,,OV”, čiže občiansku vybavenosť. Ako je možné, že je na objekte v tomto sektore od februára až 53 percent plochy vyhradenej pre byty? Zdroj: ÚPN Z A6 Slavín

Čo hovorí Územný plán zóny A6 – Slavín z roku 2001, ktorý definuje aj sektor č.20 – areál Pohody

,,FUNKČNÉ VYUŽITIE ÚZEMIA: Občianska vybavenosť. Dnes je v sektore umiestnený objekt hotela s reštauráciou.

REGULÁCIA SPÔSOBU VYUŽITIA ÚZEMIA: Stavby pre stravovanie a prechodné ubytovanie,” píše sa v textovej časti Územného plánu zóny A6 – Slavín k sektoru č.20 – areál Pohody. Funkciu trvalého bývania v bytoch v tomto sektore územný plán zóny Slavín vôbec NEPRIPÚŠŤA!

Podľa uvedených funkcií využitia územia areálu Pohody z územného plánu, stavebný úrad nemôže len tak vydať zmenu účelu využitia ubytovacej budovy na bytový dom, lebo by to bolo v rozpore s platným územným plánom, rovnako je neprípustné, aby zmenil občiansku vybavenosť na funkciu bývania. Podľa zbierky stanovísk Najvyššieho súdu SR 5/2014 nebude môcť stavebný úrad ani dodatočne skolaudovať túto budovu na bývanie, lebo takúto funkciu v území neumožňuje územný plán zóny, ten je záväzný aj pre stavebný úrad a musia ho úradníci rešpektovať. Rovnako musí úrad skúmať, či ním vydané rozhodnutia sú v súlade s územným plánom.

,,Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmenách, stavebný úrad nepovolí, ak sú v rozpore so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie,” píše sa v zbierke stanovísk NS SR a súdov 5/2014 a tieto stanoviská súdov možno aplikovať aj na prípad Pohody, ktorá bola postavená ako účelové zariadenie SZM a dnes je v územnom pláne budova definovaná ako občianska vybavenosť.

Mení sa administratívna budova v Horskom parku bez povolení na bytovku? Zdroj: RB

Martinkov ušľachtilý zámer, na byty zabudol

Koncom apríla, keď som v niekoľkých blogoch na Facebooku poukázal na zvláštne dianie na budove Pohody a rozkryl som aj chystanú zámenu magistrátneho pozemku pod budovou za vyrúbaný pás stromov na Drotárskej, si majiteľ objektu dohodol PR rozhovor, v ktorom predstavil svoje ,,ušľachtilé” plány s objektom, no v celom rozhovore ani jednou vetou nespomenul fakt, že dovtedy nebytovú administratívnu budovu, ktorá má podľa územného plánu, listu vlastníctva a záväzných regulatívov územia plniť funkciu občianskej vybavenosti (kancelárie, administratíva, ubytovňa či hotel a pod.), prerába v podstate na bytovku.

Pekná vizualizácia Pohody, v ľavej časti ,,kocky” okná so závesmi – žeby nové byty, o ktorých sa v článku nedočítate ani slovo? Zdroj: yes in my ba

Páči sa Vám tento nezávislý investigatívny text? Vznikol aj vďaka Vašej podpore. Ďakujem.

,,Na mieste bývalej reštaurácie by mala vzniknúť reštaurácia nová pobočka známej talianskej reštaurácie. Súčasťou jej vzniku má byť aj revitalizácia blízkych zelených plôch, doplnenie detského ihriska a mobiliáru či opätovné využitie už existujúceho bazéna. Celý areál by sa tak mal aktivovať. „Špecialitou“ má byť obnova travertínovej fontány od sochára Juraja Gavulu, ktorá bola donedávna skrytá pod vegetáciou,” popisoval zámer majiteľ budovy Andrej Martinka v rozhovore. To, že je už podľa listu vlastníctva od februára objekt na 53 percent prakticky bytovka zamlčal a vznikajúcich 10 bytov pozoruhodne vo svojom rozhovore vôbec nespomenul.

Majiteľa objektu som 24.4.2021 vyzval na verejnú diskusiu s občanmi a zástupcami občianskych združení o budúcnosti areálu. Žiadal som ho, aby vysvetlil, na základe akých dokumentov tvrdil v žiadosti na katastri, že na Pohode boli služobné byty a ako chce splatiť miliónový úver na budove. Kvôli korone stretnutie odmietol. Sľúbil ale, že zorganizuje stretnutie počas mája, to sa však nestalo.

❗️Nové fakty zo zákulisia zámeny pozemkov Pohody a výrubu na Drotárskej: Ako ďalej s oddychovým areálom v Horskom parku⁉️ Stavebný ruch na Pohode: https://www.facebook.com/642191255810127/posts/4393679700661245/ © RICHARD BOLJEŠIK TV ( 24.4.2021 – 09:10 ) ☑️ Sledujte moje blogy, dajte stránke ☑️ Aj tento blog vznikol vďaka Vašej podpore?, viac info na ➡️ https://tvkrimi.sk/chcete-podporit-richarda-boljesika/ ⬅️

Zveřejnil(a) Richard Bolješik TV dne Sobota 24. dubna 2021

Na doplňujúce otázky k vznikajúcim bytom v rozpore s územným plánom už Martrinka nereagoval. Jedno je isté, úver 2,3 mil. eur v dnešnej dobe asi ťažko splatí len prevádzkovaním reštaurácie a oddychového areálu s preliezkami pre deti, ako to deklaroval v PR rozhovore. Koniec-koncov plány s budovou najlepšie demaskuje záväzok majiteľa budovy ešte z januára 2021, keď podpisoval záložnú zmluvu na budovu Pohody, ktorou ručí za spomínaný 2,3 mil. úver.

Martinka sa zaviazal v záložnej zmluve predávať byty na Pohode

,,S ohľadom na zámer záložcu (Murman green s.r.o.) nadobudnúť vlastnícke právo k nižšie uvedenej stavbe, zrekonštruovať nižšie uvedenú stavbu, vymedziť v nej okrem iného byty, apartmány či iné priestory slúžiace na bývanie za účelom ich predaja a/alebo prenajímať stavbu či jej časti záložca prehlasuje, že:

a) bude mať pohľadávky na úhradu nájomného voči nájomcom, vyplývajúce z nájomných zmlúv, ktorých predmetom je nasledujúca stavba (pozn. budova Pohody)

b) ako predávajúci v budúcnosti bude mať pohľadávky na úhradu kúpnych cien voči kupujúcim, vyplývajúce z kúpnych zmlúv, ktorých predmetom budú vyššie uvedené byty, apartmány či iné priestory slúžiace na bývanie,” uvádza sa v záložnej zmluve medzi Martinkom, jeho firmou Murman green a Fio bankou zo 7. januára 2021

Z uvedenej záložnej zmluvy je jasné, že už 7. januára 2021 Martinka vedel, že budovu kupuje s cieľom vybudovať na nej byty, apartmány a iné priestory na bývanie, ktoré má v pláne rozpredávať budúcim kupujúcim, aj napriek tomu, že to územný plán nedovoľuje a Pohoda bola vždy vedená na liste vlastníctva a v územnom pláne ako nebytová budova.

Na takúto prestavbu potrebuje vo všeobecnosti majiteľ akéhokoľvek objektu povolenie na zmenu účelu využitia stavby, stavebné povolenie a následné kolaudačné rozhodnutie. Samotné vyhlásenie, že na objekte boli kedysi vraj byty, nemôže stačiť na zmenu charakteru celej budovy, zhodli sa viacerí odborníci, ktorých som oslovil a s nimi vec konzultoval. Podľa takejto logiky by si totiž ktokoľvek mohol zmeniť napríklad pivnicu, garáž, kočíkareň alebo akýkoľvek nebytový priestor v dome na byt, hoci je to v rozpore s územným plánom a kolaudačným rozhodnutím.

Spor so Starým Mestom

Aj napriek týmto súvislostiam ma vedenie Starého Mesta obvinilo, že šírim nepodložené hypotézy a dostal som sa do ostrého sporu so starostkou, keď som sa verejne začiatkom apríla 2021 postavil proti úvahám o zámene magistrátneho pozemku pod Pohodou za vyrúbaný pás stromov na Drotárskej, ktorý chcel Martinka predtým získať na základe dohody s investorom na Drotárskej a následne si ho zameniť s mestom za pozemok pod Pohodou. Už vtedy som tušil, že desiatimi bytmi na Pohode to nemusí skončiť. Všetky plány s areálom nepoznáme, no indície sú viac než mimoriadne znepokujujúce už teraz na základe uvedených faktov a doterajších udalostí.

Vo februári 2021 iný investor vyrúbal svah na Drotárskej ceste, Martinka chcel s mestom dohodu, že by odkúpil tento pozemok a zamenil ho s mestom za magistrátny pozemok pod Pohodou. Mesto by získalo kontrolu nad ,,Drotárskou”, Martinka nad Pohodou. Zdroj: RB

Predstavte si, ak by majiteľ mal kombináciu vlastníctva pozemku a budovy, čo by na Pohode nastalo? Stačí len logicky uvažovať. Dovolím si tvrdiť, že pri súčasnej ,,nemohúcnosti” mesta a mestskej časti, by takéto vlastníctvo (pozemok+budova) naozaj otvorilo oveľa väčší priestor devepolerským plánom. Vo svetle všekých udalostí a krokov, ktoré sa už teraz dejú na objekte aj bez vlastníctva pozemku, by nešlo zrejme vôbec o hypotézy.

VYSVETĽUJÚCE VIDEO: Všetko o spore so Starým Mestom

?Prosím zdieľajte a pomôžte mi tak v mojom snažení ? Starostka Starého Mesta verejne kriminalizuje moju osobu na tlačovej besede, budem sa brániť… Včerajšia (7.4.2021) tlačová beseda na Starom Meste, kde sa ma snažila starostka zastrašiť a vyhrážala sa mi kriminalizáciou mojej osoby: https://fb.watch/4KpCzei7Rl/ A tlačová beseda spred Veľkej noci (2.2.2021), kde starostka predstavila konkrétny model riešenia zámeny pozemkov: https://fb.watch/4KpJXpy8Lp/ Podrobnosti ku kauze popisujem tu: https://www.facebook.com/642191255810127/posts/4313374408691775/ https://e.dennikn.sk/2342639/pripad-vyrubu-na-drotarskej-nie-je-uzavrety-starostka-nechce-povedat-ci-navrhovala-vymenu-za-pozemok-pri-horskom-parku/ © RICHARD BOLJEŠIK TV ( 8.4.2021 – 09:10 ) ☑️ Sledujte moje blogy, dajte stránke ☑️ Aj tento blog vznikol vďaka Vašej podpore?, viac info na ➡️ https://tvkrimi.sk/chcete-podporit-richarda-boljesika/ ⬅️

Zveřejnil(a) Richard Bolješik TV dne Středa 7. dubna 2021

Keď som tento zámer začal postupne rozkrývať, Martinka ešte 3.mája v spomínanom PR rozhovore tvrdil, že ide o ničím nepodložené hypotézy. Čitateľ si môže urobiť sám názor, čo sú len marketingové reči a čo nepriestreľné fakty.

Mesto sa len prizerá a Martinka chce pozemky

Aktivita magistrátu, ktorý je vlastníkom pozemkov pod a v okolí Pohody a bez jeho súhlasu majiteľ budovy teoreticky nemôže robiť nič, vonkocom čokoľvek prestavovať, je pomerne vlažná. Mesto odpovedá veľmi vágne a všeobecne, vec a dianie vraj sleduje, rokuje, so zámenou pozemkov nesúhlasí (zatiaľ pred areálom pribudla rampa a aj značka zákaz vjazdu, ktorá po intervencii zmizla), vymieňa si dokumenty s majiteľom objektu a snaží sa usporiadať vzťahy.

,,Momentálne prebiehajú rokovania medzi hlavným mestom SR Bratislavou a novým vlastníkom stavby o rozsahu dotknutých nehnuteľností a prijateľných možnostiach majetkovoprávneho usporiadania vzťahov k nim,” povedala hovorkyňa magistrátu.

Prečo má mesto pomerne vlažný postoj k najlukratívnejšiemu pozemku v meste? Zdroj: Google maps

Vzhľadom na to, že magistrát má ako majiteľ pozemkov prakticky všetky tromfy v rukách, dokáže ako vlastník pozemku zablokovať akúkoľvek stavebnú aktivitu na svojich pozemkoch a zastupuje tak verejný záujem všetkých Bratislavčanov, čo sa bude diať v areáli, zatiaľ vznik novej bytovky v rozpore s územným plánom priamo v Horskom parku vôbec nekomentuje. Ani si nechcem domyslieť, čo by sa dialo na Pohode, ak by majiteľ budovy získal aj pozemky pod ňou a v okolí. Územný plán tu umožňuje výstavbu 2+1, čo sú dve nadzemné podlažia, plus jedno ustúpené. Momentálne má objekt dve podlažia, čiže prípadnú nadstavbu jedného podlažia by mohol len ťažko niekto namietať. Koľko bytov by tam mohlo ešte vzniknúť opäť len znaleckým posudkom a zápisom na katastri?

Najlepším riešením pre osud celej lokality Horský park a vo verejnom záujme by bolo, ak mesto vzhľadom na uvedené fakty ďalej nepredĺži nájomný vzťah na pozemky v areáli Pohody, vyzve nového majiteľa, aby odstránil svoje zariadenie z magistrátnych pozemkov, ktoré nie sú stavbami v zmysle stavebného zákona a nie sú vedené na liste vlastníctva ani ako stavby, otvorí a spojí tento priestor s Horským parkom a odmietne akékoľvek snahy o zámeny pozemkov.

Mal by sa areál Pohody pripojiť k Horskému parku a získať vyššiu mieru ochrany (chránený areál)?

Na záver malá otázka pre pána primátora Matúša Valla, ktorý v jednom rozhovore razantne tvrdil, že hra na apartmány sa skončila. Vznikajúca bytovka v rozpore s územným plánom na vašich/našich – magistrátnych pozemkoch – priamo v Horskom parku Vám neprekáža?

Páči sa Vám tento nezávislý investigatívny text? Vznikol aj vďaka Vašej podpore. Ďakujem.

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *