BRATISLAVA. Minister vnútra Tomáš Drucker po rokovaní s prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom a riaditeľom NAKA Petrom Hraškom bol informovaný o rozhodnutí riaditeľa národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera požiadať o uvoľnenie z funkcie.
Minister vnútra bol o tomto zámere informovaný prezidentom Policajného zboru ešte 27. marca počas jeho oficiálnej návštevy na policajnom prezídiu s vedením policajného zboru a následne sa pracovne stretol s prezidentom PZ a riaditeľom NAKA na riešení tejto otázky 28. marca a 29. marca.

Krajmer
Krajmer na mieste činu, ZDROJ: REPROFOTO TVJOJ/ARCHÍV RB

ŠÉF PROTIKORUPČNEJ JEDNOTKY NAKA KONČÍ

„Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované,” povedal Róbert Krajmer. Róbert Krajmer ukončí svoju funkciu ku dňu 1.4.2018. Na pozíciu šéfa národnej protikorupčnej jednotky bude dočasne poverený zástupca riaditeľa. Róbert Krajmer zostáva v policajnom zbore a nateraz nebude zastávať pozíciu v útvaroch kriminálnej služby.

„Intenzívny mediálny tlak smerujúci k osobe Róberta Krajmera nemôžem vnímať inak ako bezprecedentné zasahovanie do nezávislosti policajného zboru, ktoré nemôže byť zo strany príslušníkov policajného zboru akceptované,“ povedal riaditeľ NAKA Peter Hraško, pričom ako uviedol neakceptuje takýto postup, ale rešpektuje individuálne rozhodnutie šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera. „Zároveň považujem za dôležité požadovať, aby po vecnom a dôkaznom odstránení akýchkoľvek pochybností ohľadom osoby Róberta Krajmera, bol spoločensky a profesionálne rehabilitovaný“, doplnil riaditeľ NAKA Peter Hraško.

PREČO BOL KRAJMER NA MIESTE VRAŽDY?

Rozhodnutie šéfa protikorupčnej jednotky NAKA prišlo po tom, čo mu TV JOJ dokázala, že vstupuje na pozemok a dvor zavraždených vo Veľkej Mači. Do domu ho pustili dvaja operatívci, ktorí majú pásku na rukávoch a strážia miesto činu. Policajný prezident predtým na tlačovke uviedol: “Pán Krajmer ani len nevstúpil na dvor.”  Prečo nehovoril policajný prezident v tak zásadnej veci pravdu? Na brífing sa pripravoval a vyzeralo to tak, že si overoval info, týkajúce sa aj Krajmera.  Minister Kaliňák ho za usvedčené klamstvo v priamom prenose neodvolal. 

KUCIAK PÍSAL AJ O KRAJMEROVI

Zavraždený novinár Ján Kuciak písal aj o prepojeniach Krajmerovej manželky s majiteľom SBS Bonul, ktorá získava štátne zákazky.  Neskôr polícia Gašparove slová z tlačovej besedy upresnila: “Na včerajšom tlačovom brífingu sa prezident Policajného zboru vyjadril k účasti riaditeľa NPKJ Róberta Krajmera na mieste činu tak, že sa nemal pohybovať ani vo dvore, ani v dome. Uvedenú informáciu spresňujeme v tom zmysle, že riaditeľ NPKJ bol na mieste činu v plnom rozsahu a plnil, tak ako už bolo povedané, úlohy súvisiace s objasňovaním tohto trestného činu. Prezident Policajného zboru v čase svojho vyjadrenia nemal podrobnú informáciu o pohybe riaditeľa NPKJ na mieste činu a vychádzal z fotografie z miesta činu, ktorá bola zverejnená v médiách. Riaditeľ NPKJ prišiel po cca 10 hodinách na miesto činu spoločne s riaditeľom NAKA Petrom Hraškom na jednom služobnom motorovom vozidle, pričom plnil úlohy na pokyn riaditeľa NAKA. Nevidíme dôvod podrobne informovať o prítomnosti a pohybe funkcionára NAKA na mieste činu, ktorý NAKA vyšetruje. Považujeme to za spochybňovanie práce, praktických skúseností, odbornosti a osobný útok na dlhoročného policajta, ktorého jednotka sa podieľa aj na objasňovaní dvojnásobnej vraždy.” 

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *