BRATISLAVA/ZLÍN – Neskutočná náhoda? Presne pred týždňom v piatok 27. 4. 2018, keď Najvyšší súd SR zrušil svoj pôvodný, takmer mesiac starý príkaz na dodanie do výkonu trestu na odsúdeného Dávida Brtvu v nekonečných kauzách nebankoviek BMG a Horizont, sa v ten istý deň o odsúdeného zaujímala u slovenskej polície česká hospodárska kriminálka.

Toto pátranie po odsúdenom je už od 27.4.2017 zrušené. Zdroj: Polícia SR
Chcú ho vypočuť Česi

Podľa zdroja TVKRIMI.SK slovenskú políciu mali v piatok 27. 4. 2018 kontaktovať policajti z oddelenia hospodárskej kriminality Polície Českej republiky, konkrétne z Krajského riaditeľstvo Zlínskeho kraja, prostredníctvom odboru medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia PZ ČR.

“Vzhľadom k tomu, že potrebujeme osobu vypočuť v predmetnej veci, obraciame sa na Vás so žiadosťou o poskytnutie bližších informácií k jeho osobe,”  uvádza Policajné prezídium ČR v dožiadaní.

 
Žiadne staré kauzy, Česi preverujú faktúry z roku 2016

Podľa informácií TVKRIMI.SK českí policajti z hospodárskej kriminálky preverujú prípad medzinárodného obchodu z roku 2016 medzi firmami z Čiech, Slovenska, Maďarska a s nimi súvisiace odpočty DPH. Vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania, česká polícia ďalšie podrobnosti nezverejňuje, ani to, v akom procesnom postavení potrebuje Dávida Brtvu vypočuť.

“Od zástupcu spoločnosti ( zúčastnenej v reťazci firiem, pozn. redakcie ) som sa dozvedel, že obchody mal organizovať Dávid Brtva,” píše český komisár z hospodárskej kriminálky v aktuálnom dožiadaní.

Brtvov advokát potvrdzuje, že o jeho klienta sa zaujímala česká polícia, no tvrdí, že bol už v tejto veci bol v minulosti aj vypočutý.

“Môžem Vám potvrdiť, že môj klient bol vo Vami označenej veci už vypočutý, a to v procesnom postavení svedka. Keďže bolo objektívne preukázané, že s vyšetrovanou vecou nemá nič spoločné, o ďalší výsluch či vysvetlenie už nebol orgánmi činnými v trestnom konaní požiadaný a očakávame, že sa tak ani nestane,” uviedol pre TV KRIMI Brtvov advokát Miloš Maďar.

Prečo po Brtvovi zrušil súd príkaz na dodanie do výkonu trestu, ktorý pred mesiacom sám vyhlásil

Slovenská polícia nevedela Brtvu mesiac nájsť, zatiaľ čo bol v pátraní, no komunikovala s ním cez advokáta a emailom. Brtva nechcel nastúpiť do väzenia, hoci bol v jeho prípade rozsudok právoplatný, dokonca vydaný aj príkaz na dodanie do výkonu trestu. Mal na to logické argumety, ako Pachinger, aj on požiadal Špecializovaný trestný súd o odklad nástupu a súčasne podal žiadosť o podmienečné prepustenie po odpykaní dvoch tretín trestu, ktoré si už odsedel. Kto vie, či a ako môže zamiešať karty aktuálne policajné vyšetrovanie v ČR pri posudzovaní Brtvovej žiadosti o PP-čko ( podmienečné prepustenie ) trnavským okresným súdom.

“Naopak, predpokladáme, že aktívna spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní a jeho ochota byť pripravený kedykoľvek pomôcť pri objasňovaní akejkoľvek trestnej činnosti, bude vyhodnotená pri rozhodovaní o podanej žiadosti o podmienečné prepustenie v jeho prospech,” dodáva Brtvov obhajca.

Pre tento rozsudok Brtvu celý apríl hľadala polícia  

Tresty pre Jozefa Majského a ostatných v kauze  Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol Špecializovaný trestný súd v Pezinku ešte 21. októbra 2015.  Majský a Brtva dostali po deväť rokov a Pachinger sedem za podvod.  Až koncom marca odvolací senát NS SR potvrdil verdikt ŠTS pre Brtvu a Pachingera, ten si tiež požiadal o odklad trestu a rovnako nakoniec postupoval aj Brtva a uspel. Veľkopodnikateľa Jozefa Majského vylúčil na samostatné konanie, keďže je vážne chorý.

Páčil sa Vám text? Zdieľajte ho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *